in memoriam timo de krosse 1974-2023

Ik leerde Timo kennen door één van mijn eerste radiodocumentaires, voor de VPRO, ‘Bert en Timo’ (2005). Timo was daarin hoofdpersoon, net als zijn sociaal psychiatrisch verpleegkundige Bert. Samen werkten ze aan de gezondheid van Timo en aan structuur in zijn leven na een destabiliserende periode van psychoses. Voor de documentaire volgde ik hen een half jaar lang, samen en apart. De vraag was: (hoe) kan Timo zelfstandig blijven wonen?

Zowel Bert als Timo maakten indruk op mij. Na de documentaire groeide een vriendschap met beiden.

Toen het beter ging met Timo werkte hij jarenlang voor de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en aansluitend voor het Allard Pierson.  Hij zette vele duizenden bibliotheekkaartjes om in digitale bestanden, ten behoeve van de ontsluiting van de handschriftencollecties. 

Hier kun je de radiodocumentaire ‘Bert en Timo’ beluisteren, zoals die in 2005 werd uitgezonden in het programma De Avonden van de VPRO. De manier waarop de term schizofrenie wordt gebruikt is intussen verouderd. Timo zelf gebruikte recent de term wel.

Credits voor ‘Bert en Timo’

Opnamen, montage en regie Marije Schuurman Hess, advies Marten Minkema, eindredactie Klaas Vos, productie Wil van Rijnswou, eindmixage VPRO/NOS, veel dank aan Bert Tolhuisen en Timo de Krosse.